Welkom op de website van de Comedy Talent Award (CTA): de grootste stand-up comedywedstrijd van Nederland. Elk jaar heeft de CTA maar liefst 64 deelnemers die in de Comedyhuis Club in Utrecht proberen via vier voorrondes en twee halve finales de finale te bereiken. En daar valt iets héél moois te winnen: twee speelplekken op het Utrecht International Comedy Festival (UICF) in TivoliVredenburg.

De CTA wordt door het UICF georganiseerd en heeft als doel om nieuwe, talentvolle comedians die aan het begin van hun carrière staan de kans te geven om door te breken naar het professionele circuit. En daarin heeft de organisatie van de CTA een actieve rol: vanaf de halve finales gaan deelnemers een intensief begeleidingstraject in wat eruit bestaat dat zij meerdere workshops van een dag bijwonen. In die sessies, gegeven door professionele comedians, leren de deelnemers de fijne kneepjes van het vak. Want tijdens de auditieronde hoeven de comedians maar 5 minuten te spelen, en dat redt je wel met een paar goede losse grappen. Maar hoe maak je daarvan nou een spetterend optreden van 12 minuten, met goede grappen én een kop en een staart,  zodat je tijdens de finale indruk maakt op de jury én het publiek? Dat leren de deelnemers tijdens onze workshopweekenden en masterclasses. Het CTA is dus niet alleen een wedstrijd maar werkt ook actief mee aan talentontwikkeling.

Het CTA is ongeëvenaard in grootte en bestaat uit vier voorrondes, twee halve finales en een finale, die allemaal worden gehouden in de Comedyhuis Club in Utrecht (Oudegracht 36, Utrecht). Tijdens elk van de vier audities doen maar liefst 16 beginnende comedians mee. Die krijgen elk 5 minuten om indruk te maken op het aanwezige publiek en daarna gaat zonder genade de muziek aan. Een auditieronde van de CTA betekent dus een spervuur aan grappen, humor, chaos, én een gezonde dosis spanning en zenuwen. Kortom, alles wat stand-up comedy zo’n boeiende kunstvorm maakt! Tijdens de halve finale gaat het er iets rustiger aan toe, en krijgen de beginnende comedians meer tijd om te spelen, en dus meer kans om naast alleen grappen ook verhalen en een rode draad in het optreden te stoppen. Tijdens de finale is het voor de amateur-comedians tijd om te knallen en het beste van beide werelden samen te brengen in een optreden dat grappig én gelaagd genoeg moet zijn om de jury- of de publieksprijs in de wacht te slepen.

De Comedy Talent Award werd voor het eerst gehouden in 2015 (toen nog onder de naam Comedyhuis Comedy Competitie). In 2017 kreeg het de naam Comedy Talent Award, om beter aan te sluiten bij de (internationale) ambities van het Utrecht International Comedy Festival. Het UICF is het grootste internationale stand-up comedyfestival van de Benelux en wordt elk jaar gehouden in TivoliVredenburg. Vorig jaar trok het UICF meer dan 3500 bezoekers.

De voorbereidingen voor de Comedy Talent Award 2019 zijn in volle gang. Eind 2018 zal de inschrijving geopend worden. Op de hoogte blijven? Check het UICF en Comedyhuis op Facebook en hou deze pagina in de gaten!

Categorieën: Nieuws